Herghelia Rădăuți - RNP-Directia de Crestere, Exploatare si Ameliorare a Cabalinelor

Du-te la conținut

Meniul principal :

Herghelii Naționale


Herghelia Rădăuți -
Localitatea Rădăuți, județul Suceava
vezi harta...

Istoric:

  • statul Austriac înființează Herghelia Rădăuți, sub numele «und remontierungs departement in der Bucowina zu Radautz». Herghelia deținea la data înființării sale 1400 capete cai moldovenești, rusești, polonezi, turcești etc.;

  • la începutul Primului Război Mondial a fost desființată, evacuată și adăpostită în Austria de Jos;

  • după Primul Război Mondial a fost reînființată de către Statul Român, dar la data reînființării, creșterea și selecția nu se făceau dirijat în herghelie;

  • din anul 1918, herghelia se organizează, creșterea semisălbatică încetează, montele făcându-se acum dirijat;

  • din noiembrie 2002 herghelia se află în structura Direcției Silvice Suceava.

  • din iulie 2015, Herghelia Rădăuți trece în subordinea Direcției de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor, ca subunitate a acesteia.


Obiective:

  • Herghelia este destinată creșterii și ameliorării cabalinelor din rasa Shagya cailor de rasă prin sportul ecvestru;

  • Armăsari de montă publică destinați stațiunilor comunale de montă publică pentru ameliorarea cabalinelor din marea creștere.


Rase si efective:
La bazele formării rasei  Shagya au stat 5 armăsari de rasă arabă, 2 turcești, 1 transilvănean și 1 Barbarino, acesta din urmă adus de la moșia contelui Bethlem din Ungaria. În anul 1862 se introduce în herghelie primul armăsar Gidran și primul Siglavy. În 1842 se aduc de la Mezohegyes și Babolna 2 armăsari arabi, Shagya și El Bedavy, precum și primul armăsar englez. Shagya este o rasă care se pretează foarte bine atât curselor de galop, cât și celor de anduranță, sau chiar dresajului academic și obstacolelor.
Efectiv:
herghelia crește nucleul de reproducție pentru rasa Shagya Arabă precum și armăsari de montă publică aparținând diferitelor rase.

Baza materială principală:
Herghelia deține 3 secții: la Mitoc (comuna Frătăuții Noi), unde se afla matca pentru reproducție, la Rădăuți, secția pentru dresaj și antrenament al tineretului și la Brodina, secția pentru tineretul mascul; 1 manej acoperit; 1 hipodrom pentru curse de galop;  sediu administrativ;   teren agricol.

Servicii oferite:   vezi tabel

 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal