Pizza pe vatra, in cuptor cu lemne

Pizza este, de multa vreme, unul dintre cele mai consumate feluri de mancare, raspandit, in diverse forme, in intreaga lume.

In forma ei moderna, pizza s-a vandut prima data pe strazile orasului Napoli, in Italia, unde a aparut si prima pizzerie, in secolul 18. Cu toate acestea, cu secole inainte, grecii obisnuiau sa coaca paini rotunde si turtite, pe care puneau diverse ingrediente cum ar fi uleiul de masline, diverse condimente si chiar cartofi.

La inceput, pizza era un aluat din faina, sare, apa si drojdie, peste care se punea doar sos de rosii. Branza a fost adaugata doar la sfarsitul secolului 19.

Pizza Filiberto

Pizza Filiberto

Astazi pizza este preparata intr-o multitudine de moduri, in functie de regiunea unde este vanduta. Conceptul de baza este acelasi, insa ingredientele folosite pot fi extrem de variate.

In ceea ce priveste coacerea ei, pizza poate fi de asemenea coapta in mai multe moduri. Exista locuri unde pizza este coapta in cuptoare electrice sau pe gaz, insa pizza traditionala este coapta pe vatra, intr-un cuptor special, cu lemne de esenta tare (stejar, fag si carpen). Intr-un astfel de cuptor o coacem si noi, la restaurantul Filiberto din Timisoara, pentru ca pizza noastra sa aiba acel aluat crocant, gustos si totusi usor, precum si acea delicata aroma de fum. Orice cunoscator de pizza stie ca ceea ce deosebeste o pizza reusita de una banala este in primul rand aluatul. De aceea Andrea, proprietarul restaurantului si principalul autor al pizzei servite in restaurantul nostru, italian stabilit in Timisoara, a decis sa urmeze un curs in Italia, unde a deprins secretele prepararii unui aluat de exceptie.

Pe langa reteta si un proces de productie elaborat (framantare, dospire, odihna, toate intr-un mediu cu temperatura controlata), un aluat de pizza reusit are nevoie si de o faina speciala. La Filiberto faina pentru pizza este importata si este exact tipul de faina recomandat pentru asa ceva, noi nedorind sa facem compromisuri nici din acest punct de vedere.

Cat despre ingrediente, acestea variaza, in functie de tipul de pizza pe care il preparam, insa in toate cazurile folosim doar ingrediente de calitate, pentru ca un aluat deosebit merita sa fie acompaniat de ingrediente de acelasi calibru.

Din pacate pentru unii dintre potentialii nostri clienti, noi nu distribuim pizza la domiciliu, insa putem sa preluam comenzi pe care ulterior sa le ridicati dumneavoastra personal. Cu toate acestea, daca aveti posibilitatea, va sugeram sa veniti in restaurantul nostru si sa o serviti aici, pentru ca o pizza scoasa proaspat din cuptor si servita imediat intr-o farfurie are un alt gust fata de aceeasi pizza livrata, oricat de repede, intr-o cutie.

Pe langa retetele noastre de pizza, la restaurantul Filiberto veti gasi si un personal dispus sa va asculte sugestiile si dorintele, iar daca doriti o pizza pe care noi nu o avem in meniu sau daca doriti sa combinati anumite ingrediente intr-o pizza “personalizata” noi ne bucuram sa va oferim aceasta posibilitate.