PUR SÂNGE ARAB - RNP-Directia de Crestere, Exploatare si Ameliorare a Cabalinelor

Du-te la conținut

Meniul principal :

Rasele de cai

Pur sânge arab    


Scurta prezentare a rasei:

Rasa Pur sânge arab își are originile în Orientul Mijlociu și este printre cele mai vechi rase de cai domesticite. Astăzi, aproape orice rasă modernă de cai are în trecutul ei un stramoș "Arab".

Pur sânge arab este o rasă amelioratoare ce îndeplinește un rol strategic în sistemul hergheliilor de stat, indispensabil utilă în proiectarea incrucișărilor de ameliorare prin infuzie pentru populațiile de cai din rasele Shagya, Gidran, Sport precum și în încrucișarile de ameliorare pentru crearea de rase noi cu însușirile care au consacrat acestă rasă.
Nucleul de reproducție de rasă Pur sânge arab, crescut în condițiile de mediu ale Hergheliei Mangalia, a căpătat un loc distinct in lume, prin însușirile sale fenotipice, prin caracterele sale de producție (capacitate energetică) și de reproducție,  consacrând pe plan internațional numele de Pur sînge arab de Mangalia.

Herghelia Mangalia
și caii săi Pur sânge arab sunt o demonstrație vie a valorii și viziunii școlii românești de creștere a calului, reprezentând un solid argument cultural istoric. Un alt argument imperativ îl reprezintă perspectivele utilizării acestei populații de cai în sportul hipic, și anume cursele de galop dedicate rasei și competițiile de anduranță.

Aptitudini: alergare plată la galop pe hipodrom

Obiectivele ameliorării:

 

- corectarea mersurilor de prezentare;
- la stadiul de adult, media dimensiunilor corporale să fie:

 

la iepe:  

talia 154 cm
perimetrul toracic 176 cm
perimetrul fluierului 19,5 cm

 

la armăsari:

talia 156 cm
perimetrul toracic 176 cm
perimetrul la fluier 20 cm

 

- sporirea capacității energetice;
- îmbunătătirea indicilor de reproducție.

 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal